Twitter clients op de iPad

Twitter is booming. Volgens cijfers van Twitter zelf worden er ongeveer 1 miljard (!) tweets per week verstuurd. Ongeveer 200 miljoen mensen hebben een account bij Twitter, waarvan er naar schatting zo’n 50% actief gebruikt worden.
Als concept bestaat Twitter nu precies 5 jaar, wellicht een goede reden om ook eens aandacht te besteden aan Twitter clients, en wel op de iPad (nog zo’n booming trend in zowel de zakelijke als particuliere markt).
De afgelopen maanden zijn er vele betaalde en gratis Twitter apps op de markt verschenen, waardoor het onmogelijk is ze allemaal hier te behandelen. Er is gekozen om hier alleen de gratis Twitter apps voor de iPad te beschrijven zoals die beschikbaar en bekend waren via de iTunes Store op het moment van schrijven.

Twitter
De client van Twitter Inc. zelf. Een overzichtelijke client, die naast de standaard timeline het gebruik van (reeds toegevoegde) lists ondersteunt. Vreemd genoeg kun je niet een nieuwe list aanmaken of bestaande lists bewerken.
Met een overzichtelijk navigatieconcept, waarbij je details van een tweet en eventueel een vanuit een tweet geopende URL in het zelfde scherm ziet. Dit scheelt veel heen en weer navigeren tussen openstaande schermen op je iPad.

Twitterific
Een eenvoudige applicatie, geschikt om snel mee aan de slag te gaan als beginnende twitteraar. Twitterific ondersteunt mentions, direct messages, favorites en het opslaan van search results. Je kunt net als bij de app van Twitter, wel lists tonen, maar niet bewerken. We kwamen nog een kleine bug tegen, waarbij de app crashst als je een opgeslagen search resultaat verwijdert, maar verder een heel stabiele app.

HootSuite
Dit is een functioneel zeer complete client. Het ondersteunt lists volledig, waarbij je zowel nieuwe lists kunt maken of bewerken als ook de lists van twitteraars kunt inzien en zelfs kopiëren. Verder kun je de user interface indelen via tabs en columns, zodat je een overzichtelijk geheel houdt.
Soms heb je een extra klik nodig om te komen waar je moet zijn, maar tegenover deze wat mindere usability staat wel een boel extra functionaliteit die je mettertijd als twitteraar vast zult gaan waarderen.

TweetDeck
Dit is voor de Nederlandse markt een waardeloze client. De timeline sorteert niet goed, waardoor het volgen van andere twitteraars (toch een wezenlijk onderdeel van het twitteren :-] ) niet werkt. Dit is een bekend probleem, dat al in augustus 2010 is gerapporteerd, maar desondanks nog steeds niet opgelost. Ook het toevoegen van extra kolommen werkt niet goed.
Al met al een verrassend slechte app als je bedenkt dat juist deze toepassing het op bijvoorbeeld de Android phones en de PC uitstekend doet….

Echofon
Een duidelijke middenmoter. Het biedt minder functionaliteit dan HootSuite. Links in tweets worden in Echofon standaard geopend in de Safari browser, waardoor je steeds tussen twee applicaties heen en weer moet navigeren. De user interface zelf lijkt een clone te zijn van Twitterific (of vice versa natuurlijk).

TwitBird
TwitBird heeft verreweg de beste interface om tweets te versturen, met standaard een aantal mogelijkheden die je bij de andere clients niet aantreft. Zoals bijvoorbeeld het versturen van geluidsopnames, de mogelijkheid om teksten te tweaken qua fonts, gebruik van tweet templates, ondersteuning van andere dan het Romaanse schrift (zoals cyrillisch, mocht je veel met je Russisische vrienden willen twitteren) en enkele andere meer speelse mogelijkheden bij het schrijven van je tweets. Verder een erg krachtige zoekmogelijkheid binnen al je tweets, op basis van real-time facet search.


Conclusie

Voor de doorsnee twitteraar zullen de meeste clients (met uitzondering van TweetDeck) wel volstaan. Ben je een heavy user en gebruik je Twitter naast het delen van informatie ook voor het op de hoogte blijven van het laatste nieuws, dan is HootSuite aan te raden. Ben je dol op het versturen van exotische, grappig opgemaakte of cyrilissche berichten, dan is TwitBird zeker een goede aanbeveling.


Feedback? Vragen?

Twitter: @reintjan
Web: www.orange-lime.nl

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: